12 Ekim 2012 Cuma

Aniki Mürekkep ile çizim denemeleri


İlk çalışmalarımda Uni-Ball EYE pilot kalemimle çizim yaptıktan sonra suluboya ile renklendiriyordum. Suya dayanıklı en ucuz ve en kolay bulabileceğiniz bir kalemdir. Çantamda her zaman bir tane bulunur. Daha sonra suya dayanıklı teknik çizim kalemlerini keşfettim ve onları kullanmaya başladım taa ki  çizimlerini dolmakalem ile yapıp suluboya ile renklendiren bir sanatçıyı görene kadar.. Normalde dolmakalemlerde kullanılan mürekkepler suya dayanıklı değildir ama o sanatçının kullandığı mürekkep üzerine suluboya sürüldüğünde hiçbir şekilde dağılmıyordu. Hemen araştırdım ve Noddler's Ink ve Platinum Carbon Ink markalarına ulaştım. Ne yazıkki ikiside Türkiye'de bulunmuyordu. Bir süre elimdeki normal mürekkebi kullanarak çalışmalarıma devam ettim. Dolmakalem ile çizim yapmanın, dolmakalem kullanmanın zevkini tattım. Nereye gitsem dolmakalemimi yanımdan ayırmadım, bisiklet turlarımda bile hep yanımdaydı. Bu sırada dolmakalem severlerin yazdığı blogları keşfettim ve takip etmeye başladım. erguvankalem.blogspot.com da bunlardan biri. Blogun yazarı Mehmet Bizans'tan Ali İkizkaya adlı çılgın bir mühendisin kendi atölyesinde suya dayanıklı mürekkepler ürettiğini öğrendim. Mehmet Bey de arşivci olduğu için mesleği gereği zamana ve diğer etkilere dayanıklı bir mürekkep ararken Ali Beyle tanışmış. Suya dayanıklı mürekkepleri gökte ararken yerde bulmuştum. Hemen Ali Beyle irtibata geçip derdimi anlattım, kendisi numune olarak aşağıdaki illustrasyonda da kullandığım mürekkepleri ve kendi hazırladığı çok özel Aniki defterlerini gönderdi. İlk denemelerimi o zaman kullandığım bir ucuzluk marketinden aldığım, aslında suluboya için pekte uygun olmayan bir deftere yaptığımda sonuç başarılıydı. Mürekkepte herhangi bir dağılma olmuyordu. Önceden kullandığım mürekkep suyla dağılıyor ve çizimlerim bozuluyordu. Aniki mürekkeplerinde ise sonuç gayet başarılıydı. Aşağıda Aniki Karatai kullanarak çizdiğim çalışmalarımı görebilirsiniz.

My bicycle's pedalSelimiye MosqueEdirne Karaağaç Gümrük Karakolu

Daha farklı yapıdaki kağıtlarda mürekkepleri denediğimde farklı sonuçlar verdiğini gördüm. 200 gr ve üstü suluboya kağıtlarında mürekkep kağıt tarafından emilmiyordu. Uzun bir süre geçse bile çizginin üzerinden suyla geçtiğimde mürekkepte hafif bir dağılma gözlemledim. Fakat bu yine de diğer kullandığım mürekkebe oranla daha azdı. İlginç olan daha düşük kaliteli bir kağıtta daha başarılı sonuç elde edilmesi.  Bununla ilgili Ali Bey yaptığı incelemelerde kağıtların üzerindeki bir tür tabaka yüzünden mürekkebin kağıdın liflerinin içine tam olarak işeleyemediğini tespit etti. Bu dağılma aslında istediğim bir sonuç değildi ama benim mürekkebi farklı bir şekilde kullanmamı sağladı. Çizimleri Aniki Mürekkepleri ile yaptıktan sonra sadece su ve fırça kullanarak çok etkili gölgelendirmeler yapabiliyordum. Aşağıdaki çalışmalarımda olduğu gibi..

Anti aircraftSubmarine PeriscopeCartridge Of Three Torpedoes

Ali İkizkaya'nın Aniki Mürekkep ve Defterleri ile ilgili blogu: http://anikinotebooks.blogspot.com/
Ali İkizkaya'nın dolmakalem ve mürekkeplerle ilgili blogu: http://yazmakkeyiftir.blogspot.com/

Aşağıdaki illustrasyonda Aniki Mürekkepleri kullanılmıştır.

5 yorum:

  1. Benim gibi matematik öğretmeni olup da sanatla, felsefe ile ilgilenen, doğayı, gezmeyi ve enduroyu seven başkalarının da olduğunu görmek çok güzel gerçekten :)

    YanıtlaSil